CO JE MED
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin - nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin (stromů) a kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.
Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní a pod.
Med prospívá dětem, sportovcům,dospělím i starým lidem - nemocným i zdravým.
DRUHY MEDU
Květový med
Je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněný v lidovém léčitelství.
Medovicové medy
Jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu.Mají charakteristickou, velmi lahodnou chuť , pro které jsou tyto medy velice oblíbené.
Smíšený med
je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i medovicového medu. Mísení různých druhů medu je přirozené a dochází k němu již při zpracování včelami v úle. Smíšený med je velice hodnotný , u nás značně rozšířený a oblíbený.