Informace k odběru zimní měli 2022

21.12.2021 17:10

Všichni včelaři odeberou zimní měl a odevzdají ji zabalenou a řádně označenou do 28.1.2022 svým důvěrníkům.

Důvěrníci zkontrolují řádné označení vzorků a poté odevzdají vzorky zimní měli za své obvody v sobotu 29.1.2022 mezi 9:00 - 10:00 v Bruntále na Jesenické 45 (jako obvykle).

Směsný vzorek jen k vyšetření na varroázu

Z jednoho stanoviště včelstev bude připraven jeden směsný vzorek bez ohledu na počet včelstev na něm.
Pokud má včelař více stanovišť, tak včelař bude odevzdávat vzorek z každého stanoviště zvlášť.
Pokud má včelař stanoviště v katastru které spadá do pásma moru včelího plodu, tak bude postupovat dle pokynů k danému vyšetření.

Vyšetření na varroázu se neplatí (je hrazeno přímo státem)

Směsný vzorek k vyšetření varroázy + moru včelího plodu (MVP) po 2 letech

Tento směsný vzorek se bude odevzdávat ze stanovišť včel umístěných v katastrech, kde uběhlo již 2 roky od zrušení pásma MVP a to v těchto katastrech ZO Bruntál:

Andělská Hora, Bruntál město, Malá Véska, Nová Rudná, Podlesí, Stará Rudná, Stará Voda, Staré Město, Suchá Rudná, Světlá ve Slezsku

 

Tyto směsné vzorky budou tvořeny maximálně z 25 včelstev a z jednoho stanoviště. Pokud tedy máte na stanovišti např: 30 včelstev, tak vytvoříte dva vzorky, které označíte tak, aby bylo jasné z kterých včelstev se konkrétní vzorek skládá. Z jednoho vzorku se vždy provede vyšetření jak na varroázu tak i na mor. Netvořte tedy samostatné vzorky na vyšetření moru a zvlášt na varroázu. 

Níže v souboru od naší veterinářky paní Poláškové jsou uvedeny všechny katastry v okrese Bruntál, kterých se týká jak povinné vyšetření MVP v ochranných pásmech, tak katastry k vyšetření na MVP po dou letech. Žlutě jsou vyznačeny katastry spadající pod ZO Bruntál.

VZORKY ZIMNÍ MĚLI 2022.docx (18909)