Zlatá včela 2018

15.05.2018 12:07

Mladí včelaři z Bruntálského včelařského kroužku mládeže Apis Bruntál se tak, jako v loňském roce, zúčastnili krajského kola prestižní celorepublikové soutěže Zlatá včela 2018.

Krajské kolo se konalo ve dnech 5-6. května v Mostech u Jablunkova. Vědomostních i praktických soutěží ze života včel a včelařství se zúčastnilo celkem 156 dětí z celého Moravskoslezského kraje.

Soutěžilo ve dvou kategoriích, v pěti disciplínách a to: vědomostním testu, v botanice, v morfologii včely medonosné, v poznávání včelařských pomůcek a praktických dovednostech. Otázky a úkoly byly náročné a důsledně prověřily znalosti soutěžících a jejich odbornou úroveň.

Naši mladí včelaři z kroužku Apis Bruntál se na soutěž pod vedením paní Libuše Tranové pilně připravovali. Na Zlatou včelu byli delegováni čtyři děti z našeho kroužku a opět se tak, jako vloni, umístily na předních místech ve svých kategoriích.

V mladší kategorii se Filip Bálint umístil na výborném 7 místě z 85 soutěžících.

Ve starší kategorii, ve které soutěžilo 71 soutěžících se umístil Lukáš Brenkus na 6 místě a jen o jedno místo mu unikl postup do celostátního kola. Adéla Mikulová se umístila na 8 místě a Zdeněk Podrazil obsadil 15 místo. Všem jmenovaným tímto gratulujeme ke skvělým výsledkům a ke skvělé reprezentaci jak včelařského kroužku mládeže Apis Bruntál, tak i našeho města Bruntálu. Poděkování patří i vedoucí kroužku paní Tranové za to, že kroužek pod jejím vedením má vynikající úroveň, což je zřejmé právě ze srovnání s ostatními dětmi při soutěži Zlatá včela.

Dále musíme poděkovat i městu Bruntál, které finančně podporuje činnost našeho včelařského kroužku. Závěrem patří poděkování i panu Marianu Brenkusovi, který našim mladým včelařům zajistil dopravu na soutěž a po celou dobu dvoudenní soutěže se o ně příkladně staral.