Oběžník ZO 1/2021

25.08.2021 13:22

Oběžník ZO ČSV Bruntál 1/2021

Vážení přátelé

Jménem výboru ZO ČSV Bruntál se na vás obracím s následujícími informacemi, kterými vám chceme připomenou určité povinnosti, které musí každý chovatel včel v této době splnit, dále s informacemi k dotaci 1.D, informace  o zrušení pásem moru včelího plodu v katastrech naší organizace a s dalšími důležitými informacemi.

Hlášení počtu včelstev a umístění stanovišť k 1.9.2021 do Ústřední evidence CMSCH v Hradištku

Každý z vás během měsíce srpna obdržel buď poštou nebo do emailu formulář k nahlášení počtu zazimovaných včelstev. Zkontrolujte na tomto formuláři či online databázi  (zde po 1.9) údaje zda odpovídají zkutečnosti (pokud ne tak je opravte), doplňte počet zazimovaných včelstev .
Pokud máte stanoviště (např. nové), které není na tomto listě uvedeno, tak doplňte do volného řádku údaje o parcele, katastru a počtu včelstev a z CMSCH vám přijde nové registrační číslo stanoviště k tomuto stanovišti.

Takto vyplněný a podepsaný jeden výtisk hlášení  zašlete do 15.9.2021 na adresu :

Českomoravská společnost chovatelů, a. s.
Pracoviště ústřední evidence včel
Benešovská 123
252 09 Hradištko

V případě elektronického vyplnění bude přístup do systému umožněn až od 1.9 do 30.11.2021. Pokud hlášení vyplnujete elektronicky, tak již papírový formulář neodesíláte. Je doporučeno při elektronickém vyplnění si výsledek vytisknout pro případ reklamace či při prokazování stavu zazimovaných včelstev při řešení škody ze Svépomocného fondu.

Pokud se stalo, že jste ani poštou, ani emailem předepsaný formulář nedostali (v emailu mi došel 12-13.8. z adresy vcelari@mze.cz), tak můžete použít přiložený formulář, který řádně vyplníte a odešlete na výše uvedenou adresu.

Pokud máte dostupný internet tak můžete hlášení splnit online přímo na stránkách ústřední evidence:  
https://eagri.cz/ssl/nosso-app/IzrPublicWeb/HlaseniVcely/HlaseniVcely

Pro přihlášení do systému použijte kod hlášení, který je uveden na formuláři hlášení, který jste dostali v srpnu z Hradištka.

Manuál pro provedení online hlášení najdete zde: https://eagri.cz/public/web/file/627089/manual_web_formular_hlaseni_vcelari.pdf

Upozorňuji, že toto hlášení je ze zákona povinné. Jeho nesplněním se vystavujete možné pokutě ve výši až 100 000Kč.

Dále je toto hlášení jednou z podmínek poskytnutí dotace 1.D na zazimované včelstva, které je SZIF kontrolováno ze 100%.

Žádost o dotaci 1.D (na zazimovaná včelstva)

Žadatel o dotaci 1.D (na zazimované včelstva) vyplní žádost o dotaci (formulář žádosti vyšel ve včelařství 8/2021 nebo je k dispozici ke stažení na stránkách Českého svazu včelařů zde: https://www.vcelarstvi.cz/formulare/

Chovatelé - fyzické osoby, vyplňují žádost pro fyzickou osobu. V žádosti pečlivě a pravdivě vyplňte všechny údaje. Nelze žádat dotaci na více včelstev, než jste uvedli v hlášení do Ústřední evidence.

Zaškrtněte, zda chcete výplatu dotace v hotovosti či převodem na účet.

Chtěli bychom vás požádat, ať přednostně volíte výplatu na účet. Je to z toho důvodu, že jsme nuceni přistoupit na rozdělení výběru členských příspěvků a výplaty dotace 1.D a i členské příspěvky budeme primárně vybírat zasláním na účet.

V případě výplaty na účet nezapomeňte vyplnit i číslo účtu. Pokud zvolíte platbu převodem, tak následně po vyzvání nám taktéž převodem zašlete na číslo účtu organizace členský příspěvek pro rok 2022.
Pokud zvolíte platbu v hotovosti a z nějakého důvodu se nebudete moci v daný termín dostavit, tak pověřte jinou osobu plnou mocí k vyzvednutí výplaty dotace. Formulář plné moci naleznete taktéž ve včelařství 8/2021 a nebo na stránkách ČSV. Plná moc musí být řádně vyplněna a podepsána. Bez originálních podpisů nelze takovou plnou moc akceptovat.
Žádost o dotaci 1.D. předejte svému důvěrníkovi nejpozději do 15.9.2021, který ji odevzdá jednateli na společné schůzi. Žádost můžete zaslat i přímo na adresu jednatele:
Martin Pospíšil
Smetanova 8
792 01 Bruntál

UPOZORNĚNÍ, nečlenové svazu musí žádosti o dotaci 1.D. odeslat na ústředí ČSV, Křemencova 8, Praha.

Chovatelé, kteří mají stanoviště v katastrech jiných Základních organizací (ZO) a žádají na ně dotaci, musí k těmto stanovištím spolu se žádostí dodat Potvrzení o umístění včelstev v obvodu jiné organizace. Bez tohoto dokladu je taková žádost neúplná a toto stanoviště bude ze seznamu žádosti vyškrtnuto. Potvrzení vám vystaví jednatel ZO pod kterou daný katastr spadá. Seznam ZO, kontaktů a přílušných katastrů najdete na stránkách Okresní organizace  Bruntál zde: https://ovcsvbruntal.webnode.cz/informace-ze-zo/

Vyplňte prosím i druhý list, kde jsou statistické údaje. Tyto údaje jsou poté podkladem pro statistiku a nebo i pro výši odškodnění např. na medném výnosu při hromadném úhynu včel při otravách postřiky atd.

 

Členské příspěvky na rok 2022

 

Výše členských příspěvků na rok 2022 zůstává ve stejné výši jako tomu bylo v minulém roce.

Členský příspěvek pro rok 2022 se tedy skládá z těchto částí:

Na činnost ČSV..................300Kč
Na činnost ZO....................300Kč 
Na jedno včelstvo................16Kč

Celkem tedy činí členský příspěvek pro rok 2022 .......600Kč + 16x počet včelstev

Členské příspěvky se již nebudou vybírat souběžně s výplatou dotace 1.D.

Z důvodu změny ve vyplácení dotace 1.D, kdy místo Ministerstva zemědělství je pověřenou osobou SZIF (Státní zemědělský a intervenční fond) a z toho důvodu spadá správa dotace pod správní právo se všemi odvolacími lhůtami, tak nelze přesně určit kdy přesně k výplatě dotace dojde (mělo by to být do konce 1. čtvrtletí 2022).

Členské příspěvky je proti tomu třeba zaplatit a odvést nejpozději do konce roku 2021.

Z tohoto důvodu budou všichni členové naší organizace během října a listopadu obesláni s výzvou k úhradě členského příspěvku na rok 2022 a to předně převodem na účet naší základní organizace.

Členský příspěvek bude muset být uhrazen nejpozději do 20.12.2021 aby mohl být ještě zapracován do souhrnného odvodu pro svaz.

Pokud člen neuhradí členský příspěvek do daného termínu, tak mu dle stanov zanikne členství v ČSV k 31.12.2021.

 

Výroční členská schůze

Vzhledem k jarním protiepidemickým Covid nařízením nebylo možné uspořádat Výroční členskou schůzi naší organizace. Tato schůze se proto uskuteční na podzim tohoto roku nejpravděpodobněji v měsíci říjnu. O jejím konání budete informováni emailem či dopisem na vaší adresu.

Zušení ochranných pásem moru včelího plodu

Jak jste se již mohli dočíst na našem webu, tak SVS zrušila ochranné pásmo MVP v katastrech naší základní organizace a to:
Moravský Kočov (613304), Karlovec (663280), Nová Pláň (663298),Leskovec nad Moravicí (680010), Mezina (693731), Razová (739987), Roudno (741841), Dolní Václavov (776017)

Tímto se po delší době opět stáváme základní organizací bez ochranného pásma MVP. Doufám, že se o včelky budeme všichni starat tak, abychom toto dokázali udržet.
 
 

Pozvání na včelařskou výstavu

 

Ve dnech 3-4.9. 2021 se koná včelařská výstava Včela v Ostravě na výstavišti Černá louka.

Podrobnosti o výstavě najdete na stránkách  https://www.vcelaostrava.cz/

 

 

Věřím, že informace, které jsem vám podal jsou srozumitelné. Pokud by bylo něco, čemu by jste nerozuměli nebo chtěli informace doplnit, tak se na mne s důvěrou obraťte.

S přátelským pozdravem
Martin Pospíšil
jednatel ZO ČSV Bruntál