Oběžník 1/2023

03.09.2023 11:42

Oběžník 1/2023 ZO ČSV Bruntál

Vážení včelařští přátelé

Zasílám vám oběžník ZO ČSV Bruntál, ve kterém vás chci informovat o dění v ČSV a připomenout vám některé práva a povinnosti, které v této době včelaři mají

Hlášení počtu zazimovaných včelstev do Ústřední evidence (UE)

Každý chovatel včel má ze zákona danou povinnost do 15.9 každého roku nahlásit počet zazimovaných včelstev k 1.9. Včelařům v průběhu měsíce srpna přišly formuláře a to buď emailem a nebo poštou. Tyto formuláře je třeba zkontrolovat, zda jsou veškeré uvedené údaje platné. Poté včelař doplní počet zazimovaných včelstev a podepíše.

Takto vyplněný formulář poté buď odešle na adresu Českomoravského svazu chovatelů (CMSCH):
ČMSCH a.s.
ústřední evidence včel
Benešovská 123
252 09 Hradištko

nebo jej vyplní prostřednictvím WEB formuláře na adrese: https://eagri.cz/HlaseniVcely

  • K zaslání hlášení z WEB formuláře nepotřebujete uživatelský účet k Portálu farmáře, ale použijte Vaše registrační číslo včelaře a kód hlášení, který je uveden v zaslaném přehledu stanovišť. Každý včelař má přidělen vlastní jedinečný kód hlášení, který se každým rokem mění.

Pokud budete hlášení vyplňovat elektronicky, tak doporučuji na závěr si uložit nebo vytisknout toto hlášení jako důkaz o splnění zákonného nařízení.

Upozorňuji, že hlášení již nelze zasílat emailem!!!

Pokud by někdo formulář nedostal, tak si ho může stáhnout z našich stránek v sekci formuláře, vyplnit a odeslat.

Upozorňuji žadatele o dotaci 1.D na zazimovaná včelstva, že splnění povinnosti nahlášení počtu včelstev je podmínkou pro přiznání dotace. Splnění tohoto hlášení se u všech elektronicky kontroluje.
 

Informace k dotaci na zazimovaná včelstva 1.D

Žádost o dotaci podává chovatel včel, který je členem ČSV jednateli spolku prostřednictvím svého důvěrníka.
Chovatel odevzdá důvěrníkovi žádost o dotaci do 15.10.2023.
Důvěrníci poté na společné schůzi výboru odevzají tyto žádosti jednateli. Termín schůze výboru bude ještě důvěrníkům upřesněn.

Včelaři, kteří žádají dotaci na včelstva, které jsou ze stanoviště, které leží v katastru jiné Základní organizace (ZO) musí k žádosti přiložit potvrzení o umístění včelstev, které musí být potvrzeno jednatelem ZO pod kterou daný katastr spadá.
Pokud by jste nevěděli kam katastr kde máte stanoviště spadá, či jste neměli kontakt na daného jednatele, tak se obraťte na jednatele p. Pospíšila a on vám potřebné údaje a kontakty sdělí. Upozorňuji, že bez tohoto hlášení nebude na tato včelstva dotace přiznána.

Žádost musí být řádně vyplněná a podepsaná.
Jako formu výplaty dotace uveďte „Na bankovní účet“. Nezapomeňte zároveň vyplnit číslo účtu na který vám dotaci máme zaslat. Výplata v hotovosti bude realizována jen mimořádně z vážných důvodů.

Snažíme se veškeré platební pohyby přenést na bezhotovostní způsob z důvodů jak časových tak i bezpečnostních. Další důvody jsou i ty, že se mnohokrát stalo, že jsme museli doslova nahánět některé příjemce dotace, aby si ji přijeli vyzvednout. Převodem na účet se nám toto celé zjednodušuje a je snadno průkazné, že jsme dotaci vyplatili řádně a včas .

Dalším formulářem, který se k dotaci dokládá je včelařská statistika. Ta je na samostatném listě v časopise včelařství 8/2023, tak ji prosím odtrhněte, vyplňte a odevzdejte spolu s žádostí o dotaci. Tato statistika sice nemá vliv na získání dotace, ale data slouží jako podklad pro souhrnný statistický výkaz svazu a dále což je pro vás důležitější se od něj odvíjí případná náhrada ze Svépomocného fondu při škodě na včelařském majetku či včelách.

Členské příspěvky

Pro rok 2024 se rozhodnutím Republikového výboru změnil systém výpočtu i výše členského příspěvku. Systém stanovení výše členského příspěvku je nyní spravedlivější a je odstraněno nelogické a nesystémové nastavení, kdy včelař s více včelstvy platil i tisícové částky a přitom měl stejné práva a povinnosti jako ten, který zaplatil pár stovek.

Členské příspěvky na rok 2024 jsou ve výši:
600Kč pro svaz, 300Kč pro základní organizaci a 4Kč/1 včelstvo

částka 4Kč ze včelstva se rozděluje takto:
3Kč.........do Svépomocného fondu  (pojištění včel a včelařského majetku)
1Kč.........do chovatelského fondu    (na náklady spojené s chovatelským sdružením včely kraňské)

Členské příspěvky musí být uhrazeny do 15.11 a na svaz za celou ZO odvedeny do 30.11. 
Úhrada členských příspěvků bude prováděna včelaři převodem na účet Základní organizace.
Úhrada čl. příspěvku v hotovosti je možná opět jen v nezbytných případech do rukou pokladníka ZO pana Neumanna.
Úhradu provedete až poté co dostanete výzvu emailem či sms k úhradě s vypočítanou částkou a číslem účtu na který budete členský příspěvek zasílat. Přečtení emailu mi prosím potvrďte.

Když člen ČSV neuhradí příspěvky tak mu dle stanov bude ukončeno k 31.12. členství.

Pokud by některý člen svazu chtěl ukončit členství, tak mi to prosím sdělte do emailu.

Člen svazu, který nežádá o dotaci nahlásí buď přes důvěrníka nebo přímo jednateli ZO počet zazimovaných včelstev pro výpočet členského příspěvku.

 

Evropské dotace

Nynější dotační období je od 1.8.2023 do 31.7.2024.

Chovatelé včel, kteří jsou evidováni u Českomoravské společnosti chovatelů, a. s., nejpozději do 31.12.2021, mohou již nyní nakupovat nová dotační zařízení na opatření Investice do hmotného majetku a na opatření Racionalizace kočování

V rámci této dotace si můžete pořídit technické zařízení jako medomety, odvíčkovací stoly, nádoby na med atd. dle tabulky.

Veškeré bližší informace najdete na stránkách Českého svazu včelařů

Minimální celková částka pořizovaných věcí musí být minimálně 10 000Kč.


Nákazová situace

Bohužel se nám opět v katastrech naší organizace objevil mor včelího plodu. Byly spáleny včelstva na 3 stanovištích. Jedno v Moravském Kočově a na dvou stanovištích v Bruntále.

Ochranné pásmo Moru včelího plodu je vyhlášené v těchto katastrech naší ZO Bruntál:
Bruntál-město,Staré Město,  Oborná, Moravský Kočov, Slezský Kočov, Nová Pláň a dále Valšov, Tylov, Skrbovice
Je zákaz přesunu včelstev a matek z ochranných pásem.

Zájemci o léčbu proti varroáze aerosolem se obrátí opět na pana Urdu. Tel: 607 985 168

Včelařská výstava

Výstava Hanácká včela se bude konat ve dnech 5 – 8.10. 2023 v rámci podzimní Flory Olomouc.

Pokud máte nějaké upřesňující dotazy, tak se na mne neváhejte obrátit.

S přátelským pozdravem

Martin Pospíšil
jednatel ZO ČSV Bruntál
tel: 732 249 389
email: martin.pospisil69@seznam.cz