Oběžník 1/2022

08.09.2022 05:23

Vážení včelařští přátelé

Zasílám vám oběžník ZO ČSV Bruntál, ve kterém vás chci informovat o dění v ČSV a připomenout vám některé práva a povinnosti, které v této době včelaři mají

Hlášení počtu zazimovaných včelstev do Ústřední evidence (UE)

Každý chovatel včel má ze zákona danou povinnost do 15.9 každého roku nahlásit počet zazimovaných včelstev k 1.9. Včelařům v průběhu měsíce srpna přišly formuláře a to buď emailem a nebo poštou. Tyto formuláře je třeba zkontrolovat, zda jsou veškeré uvedené údaje platné. Poté včelař doplní počet zazimovaných včelstev a podepíše. Takto vyplněný formulář poté buď odešle na adresu Českomoravského svazu chovatelů (CMSCH):
CMSCH
ústřední evidence včel
Benešovská 123
252 09 Hradištko

nebo jej naskenuje a odešle emailem na email: uevcely@cmsch.cz a nebo můžete hlášení vyplnit elektronicky na adrese: https://eagri.cz/HlaseniVcely. V emailu i v papírové formě hlášení najdete kod k hlášení pro rok 2022. Pokud budete hlášení vyplňovat elektronicky, tak doporučuji na závěr si uložit nebo vytisknout toto hlášení jako důkaz o splnění zákonného nařízení.

Pokud by někdo formulář nedostal, tak si ho může stáhnout z našich stránek v sekci formuláře, vyplnit a odeslat.

Upozorňuji žadatele o dotaci na zazimovaná včelstva, že splnění povinnosti nahlášení počtu včelstev je podmínkou pro přiznání dotace.
 

Informace k dotaci na zazimovaná včelstva 1.D

Žádost o dotaci podává chovatel včel, který je členem ČSV jednateli spolku prostřednictvím svého důvěrníka. Na formuláři je uvedeno datum odevzdání 15.10, ovšem chci vás požádat, ať žádost o dotaci odevzdáte svému důvěrníkovi do 30.9.2022 z důvodu většího prostoru pro jednatele na zpracování žádostí a i výměry členských příspěvků.

Včelaři, kteří žádají dotaci na včelstva, které jsou ze stanoviště, které leží v katastru jiné Základní organizace (ZO) musí k žádosti přiložit potvrzení o umístění včelstev, které musí být potvrzeno jednatelem ZO pod kterou daný katastr spadá. Pokud by jste nevěděli kam katastr kde máte stanoviště spadá, či jste neměli kontakt na daného jednatele, tak se obraťte na mne a já vám potřebné údaje a kontakty sdělím. Upozorňuji, že bez tohoto hlášení nebude na tato včelstva dotace přiznána.

Žádost musí být řádně vyplněná a podepsaná. Jako formu výplaty dotace uveďte
Na bankovní účet“. Nezapomeňte zároveň vyplnit číslo účtu na který vám dotaci máme zaslat. Výplata v hotovosti bude realizována jen mimořádně z vážných důvodů.

Snažíme se veškeré platební pohyby přenést na bezhotovostní způsob z důvodů jak časových tak i bezpečnostních. Další důvody jsou i ty, že se mnohokrát stalo, že jsme museli doslova nahánět některé příjemce dotace, aby si ji přijeli vyzvednout. Převodem na účet se nám toto celé zjednodušuje a je je snadno průkazné, že jsme dotaci vyplatili řádně a včas .

Dalším formulářem, který se k dotaci dokládá je včelařská statistika. Ta je na samostatném listě, tak ji prosím odtrhněte, vyplňte a odevzdejte spolu s žádostí o dotaci. Tato statistika sice nemá vliv na získání dotace, ale data slouží jako podklad pro souhrnný statistický výkaz svazu a dále což je pro vás důležitější se od něj odvíjí případná náhrada ze Svépomocného fondu při škodě na včelařském majetku či včelách.

Členské příspěvky

Členské příspěvky na rok 2023 jsou ve stejné výši jako letos a to:
300Kč pro Svaz, 300Kč pro Základní organizaci a 16Kč/1 včelstvo

Členské příspěvky musí být nově uhrazeny do 15.11 a na svaz za celou ZO odvedeny do 30.11. Úhrada členských příspěvků bude prováděna včelaři převodem na účet Základní organizace. Úhrada čl. příspěvku v hotovosti je možná opět jen v nezbytných případech do rukou pokladníka ZO pana Neumanna.
Úhradu provedete až poté co dostanete výzvu emailem či sms k úhradě s vypočítanou částkou a číslem účtu na který budete členský příspěvek zasílat. Přečtení emailu mi prosím potvrďte.

Když člen ČSV neuhradí příspěvky tak mu dle stanov bude ukončeno k 31.12. členství.

Pokud by některý člen svazu chtěl ukončit členství, tak mi to prosím sdělte do emailu.

Člen svazu, který nežádá o dotaci nahlásí buď přes důvěrníka nebo přímo jednateli ZO počet zazimovaných včelstev pro výpočet členského příspěvku.

 

Evropské dotace

Bylo vyhlášeno mimořádné přechodné dotační období, od 1.8 – 31.12.2022.

V rámci této dotace si můžete pořídit technické zařízení jako medomety, odvíčkovací stoly, nádoby na med atd. dle tabulky.

Veškeré bližší informace najdete v časopisu včelařství 9/2022.

O dotaci na technickou pomoc a kočování v tomto  programu mohou požádat včelaři registrovaní v UE nejpozději do 31.12.2019

Minimální celková částka pořizovaných věcí musí být minimálně 20 000Kč.


Nákazová situace

Aktuálně nemáme v katastrech spadajících pod ZO ČSV Bruntál žádné aktivní pásmo moru včelího plodu.

Zájemci o léčbu proti varroáze aerosolem se obrátí opět na pana Urdu. Tel: 607 985 168

Informace z jednání Republikového výboru ČSV

Ministerstvo zemědělství neschválilo dotaci na časopis včelařství. Vydávání časopisu stojí 10,5 mil/rok

Předsednictvo přišlo ráno na jednání RV s návrhem na okamžité navýšení členského příspěvku pro svaz na 600Kč. Byla kolem toho bouřlivá diskuse, kde jsme předsednictvu vyčetli špatnou komunikaci, kdy o zamítnutí dotace věděli již minimálně od května a nic neavizovali aby mohla proběhnou diskuse v základních a okresních organizacích.

Z  důvodu špatné komunikace i z důvodu absence návrhů jiných možných postupů nakonec Republikový výbor navýšení příspěvku neschválil.
Z důvodu nenavýšení čl. příspěvku ovšem dojde příští rok k omezení činnosti svazu co se týká financování výstav, různých akcí atd. Budou se muset hledat úsporná opatření na svazu a zefektivnění jeho činnosti, což může být naopak přínosem.

Vzhledem k tomu, že je velice pravděpodobné, že dotaci na časopis nedostaneme ani v dalších letech, bude nutné se zamyslet buď na oddělení časopisu od členského příspěvku nebo přistoupit k jeho navýšení.

Z úsporných důvodů si členové RV odhlasovali zrušení odměny 1000Kč/rok, který každý rok dostávali na svoji činnost.

Výstava Hanácká včela se bude konat ve dnech 29.9 – 2.10. 2022 v rámci podzimní Flory Olomouc.

Pokud máte nějaké upřesňující dotazy, tak se na mne neváhejte obrátit.

S přátelským pozdravem

Martin Pospíšil
jednatel ZO ČSV Bruntál
tel: 732 249 389
email: martin.pospisil69@seznam.cz